Ervaringstocht Romsdalen

Samen gaan we op stap door weelderige valleien, langs diepe fjorden en tussen impressionante bergwanden op onze variant van de Romsdalstien. De route voert ons van Afarnes tot Rabben door een heel gevarieerd en spectaculair landschap met adembenemende zichten en een immense rust.

De Romsdalstien is een pittige wandelroute die de bergen ten noorden van åndalsnes opzoekt. De tocht begint gezapig in het dorpje åfarnes  op zeeniveau en wordt dag na dag spectaculairder.  Eerst door brede valleien om dan langs enkele van de meest majestueuze bergtoppen van Noorwegen te passeren.  Op het einde volgt de bekroning met een fantastische graatroute langs de pieken van het Eikesdalen.Foto1

Concept

Deze tocht omvat 6 volledige + 2 halve wandeldagen. Onderweg wordt voldoende ruimte voorzien om stil te staan bij theoretische leermomenten en praktische technieken, zodat iedereen met meer bagage aan ervaring terugkeert. Maar het belangrijkste aspect is de beleving, waarbij we samen genieten van de tocht, de omgeving en het moment.

Doelpubliek:
Deze ervaringstocht is bedoeld voor stappers met ervaring met zowel bivak als meerdaagse tochten. Specifiek voor deze tocht kan je je verwachten aan (en dus voorbereiden op):

  • “Vier seizoenen in één dag” wordt al eens gezegd over Noorwegen. Zon hoort daar bij, maar ook regen en zelfs sneeuw behoren tot de mogelijkheden.
    • Dit staat niet toevallig op de eerste plaats: aanhoudend slecht weer is mogelijk, wat de tocht niet enkel fysiek, maar ook mentaal zwaar kan maken.
  • Deze tocht omvat 6 volledige + 2 halve stapdagen. De bedoeling is om tochten te maken van gemiddeld 5 à 6 stapuren per dag. Toch kunnen er dagen zijn waarbij dit oploopt tot 8 stapuren.
  • Regelmatig zullen er meer 500 positieve hoogtemeters overbrugd worden, en enkele dagen meer dan 800 meter.
  • Een deel van de route loopt over geaccidenteerd en technisch moeilijker terrein: blokkenvelden, steile passages, sneeuw, …
  • Je draagt je eigen materiaal en proviand voor de hele tocht.
  • We bivakkeren telkens in de vrije natuur. Eén nacht brengen we door in een onbemande berghut. En eenmaal maken we gebruik van de faciliteiten (kachel, toiletten,…) van een onbemande hut.

 Het is belangrijk om over een goede conditie te beschikken. Je hoeft zeker niet tot het uiterste afgetraind te zijn, maar wel dat je fysiek en mentaal in orde bent en dat je je eigen lichaam kent. Ook ervaring met meerdaagse bivaktochten in de bergen en/of slechtere weerscondities is aangewezen.

kaartRegio

We kozen voor een minder bekend gebied in Noorwegen: Romsdalen, ten weste van het natuurpark Dovrefjell.  Romsdalen is een langgerekt dal, van de rivier de Rauma.  Het is een nauw dal tussen hoge, alpiene bergruggen  Deze bigwalls maken van Romsdalen ook wel een mekka voor klimmers.

Programma

Op vrijdagavond 15 juli spreken we af in Oslo, waar we overnachten in een hostel. De volgende ochtend nemen we samen de trein naar Andalsnes, een rit van zo’n 5,5 uur. Vanuit Andalsnes nemen we vervolgens de bus tot Afarnes. Een flinke reis, maar er is nog tijd genoeg om ook nog enkele uren te wandelen. Vanuit Afarnes trekken we de boshelling reeds op richting Herjevatnet.

Voor de 2de wandeldag (zondag 17 juli) hopen we alvast op goed weer, zodat we optimaal kunnen genieten van het zicht vanaf de Tarloysa. Een berg die beschreven wordt als een van de mooiste uitzichtpunten van Noorwegen. De rest van de dag trekken we langs Herjevatnet en Selsetervatnet Selseterdalen in.

Op dag 3 trekken we Ljøsålen in door bos- en moerasgebied met mooie watervallen en riviertjes. Om vervolgens de dalen achter ons te laten en tussen de bergtoppen omhoog meer alpiene terrein in te trekken richting Breiviksvatnet en Såtevatnet. Ook de volgende dag houden we aanvankelijk deze koers aan, om – als het weer en de benen het toelaten – naar de top van de Nebba te stappen. Voorbij Måssbakken gaan we dan op zoek naar een geschikte bivakplaats.

Foto2 Foto3

Op de vijfde dag passeren we Mjørkvatnet en Kjøvdalsvatnet met prachtige uitzichten op het massief van Klauva. Een steile rotsige klim brengt ons vervolgens aan de idyllisch gelegen Vasstinbu (hut). Afhankelijk van de weerscondities blijven we hier of gaan we verder naar Slenesvatnet voor een bivaknacht.

De zesde dag maken we een mooie graatwandeling over de Styggevaershaugen tot de Nordre Gråfjell. Als het weer hier mee zit krijgen we een indrukwekkend uitzicht op een  combinatie van gletsjers, impressionante bergtoppen en meertjes. We sluiten de dag af aan een het Svartevatnet aan de Svartindbu (hut).

Op vrijdag tenslotte staat nog een mooie afdaling tot in Rabben op het programma. Hier voert een taxi of een bus ons naar Isfjorden. Als het mooi weer is kunnen we aan Storhestvatnet bivakkeren en een optioneel topje meepikken.

Zaterdag sluiten we de tocht af met een stukje van de Romsdaleggen. Daarna nemen we samen de trein naar Glasgow. Hier slapen we nog in een hostel en zondag ochtend 24 juli nemen we afscheid en gaat ieder zijn eigen weg terug naar huis.

Opgelet: De boven beschreven route kan aangepast worden aan de veranderende condities van het weer, de groep en de bergen.

Foto4

Overnachtingen:

De eerste en laatste avond (15/07 en 23/07) overnachten we in een hostel in Oslo. Tijdens de tocht zelf bivakkeren we in de vrije natuur. Eén nacht brengen we door in een onbemande berghut. En eenmaal maken we gebruik van de faciliteiten (kachel, toiletten,…) van een onbemande hut.

Verplicht voorbereidingsmoment

...op 23 en 24 april 2022.  We spreken af om kennis te maken, de materiaallijst te overlopen en afspraken te maken rond de voorbereiding van de tocht. In de loop van maart ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Prijs

420 euro (Annulatieverzekering:27 euro)

Inbegrepen: vervoer van Oslo naar Romsdalen en terug (trein + bus). 1 overnachting in een onbemande berghut, 2 overnachtingen in een hostel in Oslo, begeleiding

Niet inbegrepen: vlucht Brussel – Oslo en terug. Ook bivakmateriaal en voeding dien je zelf te voorzien. Bepaalde zaken zoals vuurtjes en waterfilters kunnen gedeeld worden.

Vervoer

Op vrijdagavond 15 juli komen we samen in Oslo. Dit is het vlotst te bereiken met het vliegtuig, met rechtstreekse vluchten vanuit zowel Zaventem als Schiphol.

Omwille van organisatorische redenen (annuleringen, de nabijheid van de luchthavens, tijdstippen van vertrek en terugkeer) boekt iedereen zijn eigen vliegtuigticket tot Oslo. Dit laat bovendien persoonlijke flexibiliteit toe: als je graag langer blijft of een voorkeur hebt voor een ander transportmiddel is dat geen enkel probleem.

In Noorwegen zelf nemen we de trein van Oslo naar Andalsnes. Langs de rivier Rauma duikelt de gelijknamige trein vanuit de bergen in Dombas naar Andalsnes aan de Romsdalfjord. De trein overbrugt een hoogteverschil van 659 meter via een veelheid aan bruggen, twee keerlussen en vijf tunnels, waarvan één keertunnel, waarin de trein binnen in een massief granieten berg 180 graden ronddraait.  Kortom, een zeer aangename manier om onze tocht aan te vatten en te besluiten… . Vanuit Andalsnes brengt een korte busrit ons vervolgens Afarnes. De startplaats van onze tocht. Op 23/7 neen we de trein terug vanuit Andalsnes naar Oslo. Deze verplaatsingen worden door de begeleiders geregeld en zitten in de deelnameprijs.

Tijdens het voorbereidingsweekend proberen we te carpoolen.

Benodigd materiaal

Op voorhand wordt een paklijst bezorgd, die uitgebreid zal worden besproken tijdens het voorbereidingsweekend.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages).

Inschrijvingen

Er worden maximum 8 deelnemers toegelaten.

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien er nog plaats is, zal gevraagd worden om een inschrijvingsformulier in te vullen en een voorschot van €150 te betalen op het rekeningnummer van bvlb (BE97 0011 3855 2149). Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annulatie

Bij annulatie voor 10/04/2022 wordt enkel het saldo (totaalbedrag-voorschot) terugbetaald. Bij latere annulatie wordt er niets terugbetaald met uitzondering van kosten die kunnen gerecupereerd worden. We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Dit kan via de club bvlb en deze bedraagt 27 euro. Gelieve dit te vermelden bij je inschrijving.

Indien het deze zomer niet toegelaten is om naar Noorwegen te reizen, wordt er een alternatieve bivaktocht voorzien waar je optioneel aan kan deelnemen.

Begeleiding

EllenMEllen Maes voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Tijdens haar studententijd kreeg ze ook het tentenhikingvirus te pakken. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland, Schotland en Noorwegen om volledig te deconnecteren. Zij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

KatleenVRKatleen Van Roy: van jongsaf gefascineerd door de bergen met een voorliefde voor de Alpen en Scandinavië.  Sinds 2019, Mountain Walking and Trekking Instructor.

Al overtuigd of nog vragen/twijfels:

Neem zeker contact op met de stageleiding voor verdere vragen of inschrijvingen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.