Bivaktocht Loch Lomond and the Trossachs national park

Deze stage is volzet, inschrijven is niet langer mogelijk.

Loch Lomond en de Trossachs verwijst naar een gebied met vele sprankelende meren, ruige bergruggen (corbetts en munros), oude bossen en verwelkomende dorpjes. Een bivak aan de rand van een meer, met besneeuwde toppen op de achtergrond en het vooruitzicht van een lange, stevige wandeling, dat is Loch
Lomond and the Trossachs. Ten Westen van Loch Lomond vind je de steile Arrochar Alps die hoog boven Loch Lomond en Loch Long uittorenen, samen met vele lagere heuvels die tot aan de rand van de zee rijken. Ten Oosten van Loch Lomond vind je de Trossachs, een prachtig landschap vol bossen, meren en heuvels dat vaak beschreven wordt als Schotland in miniatuur.

Wij maken een 6-daagse bivaktocht in deze regio. We kiezen voor april, wanneer de toppen van de hoogste munros meestal nog wit zijn, de midges nog niet uitgekomen zijn en de natuur opnieuw begint te ontluiken. We bivakkeren in de wilde natuur, waarbij we vaak een idyllische oever van een meer opzoeken. Eén nacht slapen we op een camping met een droogruimte. Onderweg maken we ook kennis met de typisch Schotse traditie van de bothies, rudimentaire huizen die als schuilplaats dienen voor de wandelaar.

stage lomond 1

Praktische info

Type activiteit: Ervaringstocht bivak
Wandelgebied: Loch Lomond and the Trossachs
Startdatum: 08/04/2022 (= dag afspraak op locatie)
Einddatum: 15/04/2022 (= dag terugkeer naar huis)
Datum voorbereidingsweekend: 18-19/03/2022
Aantal deelnemers: min 8, max 10 (deze stage is volzet)
Locatie: Edinburgh
Doelgroep: Ervaring

Tochtniveau
Fysieke paraatheid: 3/4
Technisch wandelniveau: 2/4

Deelnameprijs: 410€ (leden BVLB of HA) / 420€ (leden andere KBF clubs)

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Vervoer van Edinburgh naar het natuurgebied en terug
 • 2 overnachtingen in een hostel in Edinburgh
 • 1 campingpermit en 1 camping
 • Inreach (noodbaken)

Niet inbegrepen:

 • Vervoer naar Edinburgh vanuit België
 • Aankoop of huur van eigen (bivak)materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke
 • Paspoort
 • Eventuele coronatesten

Begeleiders: Ellen Maes en Philippe Annys

Concept en doelpubliek

Concept

Deze tocht omvat 6 wandeldagen. De bedoeling is om tochten te maken van gemiddeld 6-7 stapuren per dag. Regelmatig zullen er meer dan 700 positieve hoogtemeters overbrugd worden.

Reken op een rugzak van 15-17 kg. Je draagt je immers je eigen materiaal en proviand voor 6 dagen.

Verwacht je in Schotland aan ‘vier seizoenen in 1dag’. Zowel regen, hagel als schitterende zonneschijn kunnen elkaar in no time opvolgen.

Het terrein bestaat naast forestroads en mooie bergpaadjes ook uit stukken ongebaand en geaccidenteerd terrein: veen, modder, rotsen, steile passages, sneeuw,...

Doelpubliek

Deze ervaringstocht is bedoeld voor stappers met ervaring met zowel bivak als meerdaagse (berg)tochten. De combinatie van het terrein en het Schotse weer kunnen deze tocht zeer uitdagend maken, wees hier op voorbereid.

Programma

8/4 Afspraak in Edinburgh

We komen samen in Edinburgh en overnachten in een hostel

9/4 Ben Venue carpark - Ben Venue - Loch Ard

16 km 772m op 810 m neer = 6,5u
Op de eerste dag vertrekken we in Brig o’ Turk, het hart van de Trossachs. We starten op een dirtroad om vervolgens via een mooi (hoewel vaak drassig) bergpad de flank van Ben Venue (727m) op te klimmen. Als het weer wat mee zit worden we hier direct beloond met mooie uitzichten over Loch Achray, Loch Katrine en de omliggende toppen. Over de Bealach na h-lmriche dalen we af tot in Kinlochard, waar we via een bospad tot aan de camping permit zone aan Loch Ard wandelen.

stage lomond 2

10/4: Loch Ard - Loch Lomond

19 km 618m op 657 m neer = 6u
Op de tweede dag volgen we voor een groot stuk de ‘Mary Queen of Scots way’ over brede paden door de bossen, met mooie zichten op het meertje loch Dubh en de impressionante munro Ben Lomond. In de buurt van Cailness aan de oevers van Loch Lomond zetten we onze tenten op. Onderweg passeren we interessante historische sites zoals een oude aquaduct, een verlaten groeve en een oude begraafplaats Stornmacnair.

11/4: Loch Lomond - Lochan Beinn Chabhair

17 km 927m op 443 m neer = 6,5 u
De derde dag volgen we een stuk van de West highland way langs de oever van Loch Lomond. Geen ‘Easy lochside stroll’ maar rotsachtig terrein met vele ups en downs maken dit pad vooral tussen Inveruglas en Beinglas uitdagend. In Beinglass verlaten we de West Highland route en trekken wij de bergen in richting Lochan Beinn Chabhair. Hier zoeken we een mooie bivakplaats om de nacht door te brengen.

stage lomond 3

12/4: Lochan Beinn Chabhair - Beinn Chabhair (933m) - Beinglass camping

Top: 5km 405m op en neer = 3u en Afdalen naar camping: 4km 490m dalen =2u
Als de omstandigheden het toelaten laten we ons tentje staan in de buurt van Lochan Beinn Chabhair en klimmen we met een lichtere rugzak op de Beinn Chabhair (933m). Als het weer meezit heb je hier een fantastisch zicht op de Zuidelijke highlands.

Daarna dalen we af naar Beinglass waar we een nachtje doorbrengen op de camping.

13/4: Beinglas camping - Abyssinia bothy

14 km 580m op 380m neer = 6u
Op dag 5 trekken we de Arrochar Alps binnen. We vertrekken op een pad achter de inverarnan farm om vervolgens de Lairig Arnan vallei in te wandelen. Hier gaan we van het pad af en maken we gebruik van het right to roam. We zoeken onze eigen weg tussen struikjes, veen, over kleine rotsen, langs Lochan Beinn Damchain (met een optionele beklimming van Beinn Damchain) en Lochan Strath Dubh Uisge. Daarna vervoegen we terug een breed pad dat langs loch Sloy naar Abyssinia loopt.

14/4: Abyssinia - Ben Vane (916m) - Inveruglas

10 km 647m op 884m neer = 6u
De laatste dag wandelen we over een stuk ongebaand terrein de vallei Gleann Uaine in. Daarna nemen we een ruig bergpad op Ben Vane, om een laatste keer te genieten van schitterende zichten op Loch Lomond, The Trossachs en the Arrochar alps. Waarna we terug afdalen tot in Inveruglas waar de toch eindigt.

Samen gaan we terug naar Edinburgh waar we afsluiten met een nacht in een hostel.

stage lomond 4

15/4: Afscheid in Edinburgh

’s ochtends gaat iedereen zijn eigen weg terug naar huis.

Noot: dit tochtverloop kan door de begeleiders worden aangepast indien de condities van het weer, de omgeving en/of de groep dit vereisen.

Overnachtingen

In Edinburgh op 8/4 en 14/4: hostel.

Onderweg: bivak in onze eigen tent in de vrije natuur of op de daartoe voorziene bivakplaatsen. Eén nacht slapen we op een camping.

Vervoer

Vervoer vanuit België naar Edinburgh en terug wordt door de deelnemer zelf voorzien. Edinburgh is te bereiken met het vliegtuig of een combinatie van de (nacht)trein en de eurostar.

Vervoer vanuit Edinburgh naar het nationaal park en terug is inbegrepen in de prijs.

Materiaal

Eigen bivakmateriaal: matje, slaapzak, rugzak, stapschoenen, kledij, eten,...

Tenten, vuurtjes en kookpotten kunnen gedeeld worden.

Voorzie warm en waterdicht materiaal. De temperatuur op zeeniveau varieert in deze periode tussen 3 en 11°. Maar hoe hoger, hoe lager de temperatuur. Op de toppen kan het kwik veel dieper zakken. Een gevoelstemperatuur van -11°C is daar zeker geen uitzondering. We dalen steeds af om te bivakkeren. Maar voorzie slaapmateriaal dat tot zeker -5°C comfort geeft.

Regen hoort bij het Schotse weer. Een goede regenjas, regenbroek, rugzakhoes en gaiters zijn onontbeerlijk.

Begeleiders

Deze tocht is een samenwerking tussen twee clubs: BVLB en Hiking advisor.

EllenMEllen Maes voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland, Schotland en Scandinavië om volledig te deconnecteren. Zij houdt van de sfeer en het gemeenschappelijk doel van groepsreizen. Zij is Instructor Mountain Walking & Trekking en volgde de wilderness advanced first aid of WAFA opleiding.

philippe annysAls laatbloeier ontdekte Philippe Annys de bergen. Met passie ging hij op zoek naar de vele mogelijkheden die de bergsport aanbiedt (bergwandelen zomer en winter, rotsklimmen (KVB3), via-ferrata, …). Die ervaring en die beleving geeft hij nu al meer dan 12j door aan wie leert om op een zelfstandige en verantwoorde basis de bergen in te trekken, gericht op bivakkeren. Met een tentje aan een meer staan is voor hem de ultieme beleving. Als zomergids UIAA en als lid van enkele technische werkgroepen bij het KBF zet hij zich 200% in om het opleidingstraject Zelfstandig Bergwandelen vorm te geven en opleidingen te verzorgen.

Inschrijvingen, vragen en annulering

Inschrijvingen en vragen

Ben je al overtuigd, dan kan je je via dit formulier inschrijven tot 9/2/2022. Er zal dan gevraagd worden het voorschot te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Deze tocht is volzet, inschrijven is niet langer mogelijk.

Twee maanden voor de aanvang van de stage zal je gevraagd worden om het volledige stagebedrag te betalen.

Nog vragen? Neem contact op met de stageleiding Ellen Maes

Annulering

Annuleren kan kosteloos tot 9/1/2022 daarna worden reeds gemaakte kosten niet meer terugbetaald.
Annuleer je na 9/2/2022, wordt er niets meer terug betaald.

We raden aan om een annulatieverzekering te nemen. Dit kan via BVLB en kost €27.

Als de activiteit wegens Corona door ons wordt geannuleerd, zal het inschrijvingsgeld (behalve de reeds betaalde voorschotten voor logies en vervoer ter plaatse) worden terugbetaald. De veiligheid van onze medewerkers en deelnemers staat steeds voorop.

Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. BVLB en Hiking Advisor zijn twee van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.