Module Via Ferrata

Doelgroep

Klimmers en bergwandelaars met al enige ervaring op rots of als wandelaar al eens een ‘gesicherter Steig’ hebben uitgevoerd. (o.a. kabels, stangen, korte ladders, niets echt technisch).

Inhoud

Materiaal- en terreinkennis

Opbouw van een VF (kabel/ketting, grepen en treden, ladders, bruggen, tyroliennes,...), alsook het onderscheid tussen de verschillende types (alpien,sport, fun,..)
VF moeilijkheidsgraden, inzicht in VF-topo’s, Gedrag t.o.v. klimmers op mixt-massieven

Uitrusting individueel/groep

Eigenschappen, gebruikskenmerken en normvereisten van heupgordel, helm, VF-rem, VF-musketons en leeflijn. Een geschikte keuze maken in handschoenen, schoeisel en andere kledij, inhoud eventuele rugzak

Risicobeoordeling

Angstreductie, zelfkennis, inwerking van krachten bij een val, risico’s van een VF en hoe deze te beperken (alpien <-> niet alpien) Partnercheck. Noodgevallen en interventie Hulpdiensten inroepen.

Technieken

Een correcte VF-partnercheck uitvoeren, veiligheidstechnische voortbewegingstechnieken. inpikken, overbruggen verankeringspunt, tussenafstanden, bruggen, ladders), klimtechnische voortbewegingstechnieken (armbelasting, horizontaal/verticaal)

Via Ferrata op Belgische klimmasieven

Op 3 opeenvolgende zondagen in juni: 5, 12 en 19; afspraak telkens om 9u.

Extra

Specifieke technieken VF met kinderen. Noodrappel uitvoeren.

Alle leerstof wordt gegeven op locatie bv: Pont à Lesse, Marche-les-Dames, Grands-Malades.

Deelnamevoorwaarden

Lid zijn van de Klim en Bergsportfederatie, ouder zijn dan 18j bij aanvang van de opleiding.

Inschrijvingen

Inschrijven kan via dit formulier. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen. De volgorde van betalen bepaalt de volgorde van inschrijving.

Kostprijs

  • BVLB-lid: € 55 voor alle deelnemers ouder dan 18 jaar
  • andere KBF-club: € 60

Inbegrepen zijn het gebruik van touwen, gediplomeerde ervaren lesgevers, de cursus,
Niet inbegrepen zijn persoonlijk materiaal en transport op de cursusdag. Er is mogelijkheid om materiaal te kopen via de club begin Januari (initiatieavond KVB3).

Wie opteert om voor de 3 modules (Kennismaking hooggebergtecursus, Bijkomende technieken, Via Ferrata) in één keer in te schrijven betaalt € 120 (lid BVLB).
Leden van andere KBF clubs betalen € 140.