Afdrukken

Evenement

Titel:
Afgelast - Stage Ervaringstocht Romsdalen (bivak)
Wanneer:
vr, 24. juli 2020 - za, 1. augustus 2020
Categorieën:
Wandelen, Stage

Omschrijving

Ook jullie ontvingen waarschijnlijk de mail van Brussels airlines dat onze vluchten gecanceld zijn. Na een periode vol zoeken naar alternatieven hebben we daarom nu toch beslist om de tocht in Romsdalen te annuleren. We vinden het heel jammer want we keken ernaar uit met jullie allemaal samen in dit mooie gebied te gaan rondtrekken.

Voor dit jaar hebben we besloten om geen alternatief in België uit te werken aangezien jullie allen inschreven voor een tocht in Romsdalen en niet voor een tocht in België. Jullie zijn uiteraard vrij om samen zelf een leuk ‘dichtbij’alternatief uit te werken.

Als alles volgens plan loopt, organiseren we deze tocht wel opnieuw volgend jaar. Jullie zullen dan de eerste zijn om hier nieuws over te krijgen.

Veel groetjes en zorg goed voor jullie zelf en elkaar!

Algemeen

Ervaringstocht Romsdalen (bivak)
24 juli – 1 augustus 2020 (reisdagen inbegrepen)
€ 400 (leden BVLB) € 420 (leden andere KBF club)

Teaser

Samen gaan we op stap door weelderige valleien, langs diepe fjorden en tussen impressionante bergwanden op onze variant van de Romsdalstien. De route voert ons van Afarnes tot Rabben door een heel gevarieerd en spectaculair landschap met adembenemende zichten en een immense rust.

De Romsdalstien is een pittige wandelroute die de bergen ten noorden van Åndalsnes opzoekt. De tocht begint gezapig in het dorpje Åfarnes op zeeniveau en wordt dag na dag spectaculairder. Eerst door brede valleien om dan langs enkele van de meest majestueuze bergtoppen van Noorwegen te passeren. Op het einde volgt de bekroning met een fantastische graatroute langs de pieken van het Eikesdalen.

2019 romsdalen 1

Concept

Deze tocht omvat 5 volledige + 2 halve wandeldagen. Onderweg wordt voldoende ruimte voorzien om stil te staan bij theoretische leermomenten en praktische technieken, zodat iedereen met meer bagage aan ervaring terugkeert. Maar het belangrijkste aspect is de beleving, waarbij we samen genieten van de tocht, de omgeving en het moment.

Doelpubliek

Deze ervaringstocht is bedoeld voor stappers met ervaring met zowel bivak als meerdaagse tochten. Specifiek voor deze tocht kan je je verwachten aan (en dus voorbereiden op):

Het is belangrijk om over een goede conditie te beschikken. Je hoeft zeker niet tot het uiterste afgetraind te zijn, maar wel dat je fysiek en mentaal in orde bent en dat je je eigen lichaam kent. Ook ervaring met meerdaagse bivaktochten in de bergen en/of slechtere weerscondities is aangewezen.

Regio

2019 romsdalen 2We kozen voor een minder bekend gebied in Noorwegen: Romsdalen, ten weste van het natuurpark Dovrefjell. Romsdalen is een langgerekt dal, van de rivier de Rauma. Het is een nauw dal tussen hoge, alpiene bergruggen Deze bigwalls maken van Romsdalen ook wel een mekka voor klimmers.

Programma

Op vrijdagavond 24 juli spreken we af in Oslo, waar we overnachten in een hostel. De volgende ochtend nemen we samen de trein naar Andalsnes, een rit van zo’n 5,5 uur. Vanuit Andalsnes nemen we vervolgens de bus tot Afarnes. Een flinke reis, maar er is nog tijd genoeg om ook nog enkele uren te wandelen. Vanuit Afarnes trekken we de boshelling reeds op richting Herjevatnet.

Voor de 2de wandeldag (zondag 26 juli) hopen we alvast op goed weer, zodat we optimaal kunnen genieten van het zicht vanaf de Tarloysa. Een berg die beschreven wordt als een van de mooiste uitzichtpunten van Noorwegen. De rest van de dag trekken we langs Herjevatnet en Selsetervatnet Selseterdalen in.

Op dag 3 trekken we Ljøsålen in door bos- en moerasgebied met mooie watervallen en riviertjes. Om vervolgens de dalen achter ons te laten en tussen de bergtoppen omhoog meer alpiene terrein in te trekken richting Breiviksvatnet en Såtevatnet. Ook de volgende dag houden we aanvankelijk deze koers aan, om – als het weer en de benen het toelaten – naar de top van de Nebba te stappen. Voorbij Måssbakken gaan we dan op zoek naar een geschikte bivakplaats.

2019 romsdalen 3 2019 romsdalen 4

Op de vijfde dag passeren we Mjørkvatnet en Kjøvdalsvatnet met prachtige uitzichten op het massief van Klauva. Een steile rotsige klim brengt ons vervolgens aan de idyllisch gelegen Vasstinbu (hut). Afhankelijk van de weerscondities blijven we hier of gaan we verder naar Slenesvatnet voor een bivaknacht.

De zesde dag maken we een mooie graatwandeling over de Styggevaershaugen tot de Nordre Gråfjell. Als het weer hier mee zit krijgen we een indrukwekkend uitzicht op een combinatie van gletsjers, impressionante bergtoppen en meertjes. We sluiten de dag af aan een het Svartevatnet aan de Svartindbu (hut).

Vrijdag 31/07 tenslotte staat nog een mooie afdaling tot in Rabben op het programma. Hier voert een taxi of een bus ons terug naar Andalsnes, vanwaar we de trein terug richting Oslo nemen.

Zaterdagmorgen 01/08 nemen we afscheid en gaat ieder zijn eigen weg terug naar huis.

Opgelet: De boven beschreven route kan aangepast worden aan de veranderende weerscondities.

2019 romsdalen 5

Overnachtingen

De eerste en laatste avond (24/07 en 31/07) overnachten we in een hostel in Oslo. Tijdens de tocht zelf bivakkeren we in de vrije natuur. Eén nacht brengen we door in een onbemande berghut. En eenmaal maken we gebruik van de faciliteiten (kachel, toiletten,…) van een onbemande hut.

Verplicht voorbereidingsmoment op 25 en 26 april 2020

We spreken op zaterdag 25 april af in de buurt van Han sur Lesse om kennis te maken, de materiaallijst te overlopen en afspraken te maken rond de voorbereiding van de tocht. In de loop van maart ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Prijs

400 euro (BVLB), 420 euro (andere KBF club) (Annulatieverzekering:27 euro)

Inbegrepen: vervoer van Oslo naar Romsdalen en terug (trein + bus). 1 overnachting in een onbemande berghut, 1 dagbezoek aan een berghut, 2 overnachtingen in een hostel in Oslo, begeleiding.

Niet inbegrepen: vlucht Brussel – Oslo en terug. Ook bivakmateriaal en voeding dien je zelf te voorzien.

Vervoer

Op vrijdagavond 24 juli komen we samen in Oslo. Dit is het vlotst te bereiken met het vliegtuig, met rechtstreekse vluchten vanuit zowel Zaventem als Schiphol.

Omwille van organisatorische redenen (annuleringen, de nabijheid van de luchthavens, tijdstippen van vertrek en terugkeer) boekt iedereen zijn eigen vliegtuigticket tot Oslo. Dit laat bovendien persoonlijke flexibiliteit toe: als je graag langer blijft of een voorkeur hebt voor een ander transportmiddel is dat geen enkel probleem.

In Noorwegen zelf nemen we de trein van Oslo naar Andalsnes. Langs de rivier Rauma duikelt de gelijknamige trein vanuit de bergen in Dombas naar Andalsnes aan de Romsdalfjord. De trein overbrugt een hoogteverschil van 659 meter via een veelheid aan bruggen, twee keerlussen en vijf tunnels, waarvan één keertunnel, waarin de trein binnen in een massief granieten berg 180 graden ronddraait. Kortom, een zeer aangename manier om onze tocht aan te vatten en te besluiten… . Vanuit Andalsnes brengt een korte busrit ons vervolgens Afarnes. De startplaats van onze tocht. Op 31/07 nemen we de trein terug vanuit Andalsnes naar Oslo. Deze verplaatsingen worden door de begeleiders geregeld en zitten in de deelnameprijs.

Tijdens het voorbereidingsweekend proberen we te carpoolen.

Benodigd materiaal

Op voorhand wordt een paklijst bezorgd, die uitgebreid zal worden besproken tijdens het voorbereidingsweekend.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2020.

Inschrijvingen

Er worden maximum 9 deelnemers toegelaten.

Inschrijven kan via dit formulier of via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien er nog plaats is, zal gevraagd worden om een inschrijvingsformulier in te vullen en een voorschot van €150 te betalen op het rekeningnummer van bvlb (BE97 0011 3855 2149). Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Bij annulering voor 31/03/2020 wordt enkel het saldo (totaalbedrag-voorschot) terugbetaald. Bij latere annulering wordt niets terugbetaald met uitzondering van kosten die kunnen gerecupereerd worden. We raden aan om een annuleringsverzekering te nemen! Dit kan via de club bvlb en deze bedraagt 27 euro. Gelieve dit te vermelden bij je inschrijving.

Begeleiding

EllenMEllen Maes voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Tijdens haar studententijd kreeg ze ook het tentenhikingvirus te pakken. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland, Schotland en Noorwegen om volledig te deconnecteren. Zij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

KatleenVRKatleen Van Roy: van jongsaf gefascineerd door de bergen met een voorliefde voor de Alpen en Scandinavië. Sinds 2019, Mountain Walking and Trekking Instructor.

Al overtuigd of nog vragen/twijfels: Neem zeker contact op met de stageleiding voor verdere vragen of inschrijvingen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.