De speeltuin van de koningen

Verhalen van 500 jaar bergbeleving, alpinisme en klimmen, vanuit de lage landen

boek speeltuin coverEen onthullend boek met verrassende verhalen
nooit gepubliceerde foto’s uit de koninklijke archieven
alpinisten van eigen bodem met internationale erkenning
Brussel als draaischijf van een nieuwe klimsport

Voorwoord door Robert Renzler,
secretaris-generaal Alpenverein Österreich

360 pag., hard cover, ©2019
ISBN 978 9 46396 066 4
Prijs 35,00 €

De lage landen aan de Noordzee hebben geen bergen, enkel in zuidelijk België zijn rotsen. Toch vind je in België twee generaties van de koninklijke familie die passionele bergbeklimmers waren. De koningen Albert I en Leopold III waren zeer zelfstandige klimmers, ook hun vrouwen Elisabeth en Astrid, en de kinderen Marie-José, Karel en Josephine-Charlotte stapten mee in hun bergavonturen.
In eigen land was dat niet geweten, de royals schermden hun privéleven goed af. Klimmen versterkte hun zelfvertrouwen om hun taak als staatshoofd beter te vervullen.

Andere bekende Belgen, zoals de industrieel Ernest Solvay, bankier Ernest Nagelmackers, magistraat Ganshof van der Meersch, Nobelprijswinnaar Henri La Fontaine en de eerste Belgische profvoetballer Louis Van Hege waren bezeten van bergbeklimmen.

In de jaren tachtig ontstaat een nieuwe sport: indoorklimmen. De Brusselaar Pierre D’haenens ontwikkelt een concept met modulair aanpasbare klimwanden, zoals die vandaag algemeen gebruikt worden. In 1987 opent in Brussel de eerste klimzaal ter wereld, de uitbaatster wordt vier jaar later de eerste wereldkampioene snelheidsklimmen.
In 2020 wordt sportklimmen een olympische discipline.

De speeltuin van de koningen wisselt harde feiten af met leuke anekdotische verhalen, maar ook met filosofische beschouwingen.


Mark Sebille heeft, naast zijn kinderen en kleinkinderen, drie grote passies in zijn leven: bergbeklimmen, moderne kunst en Italiaanse wijn.
Op achttienjarige leeftijd begon hij met alpinisme, hij nam deel aan de eerste Belgische Himalaya-expedities. Als klimmer was hij actief op vier continenten. Twee films die hij daarbij maakte, werden bekroond op buitenlandse filmfestivals. Ook in zijn recente schilderwerk is de alpiene ruimte prominent aanwezig.
Hij is bestuurder van de Klim- en Bergsportfederatie.
Zijn artikels en boeken zijn de samenvatting van jarenlange observatie van de bergen, ongewone tot extreme klimervaringen, en de aangeboren drang om de geschiedenis te begrijpen.


Te koop via despeeltuinvandekoningen.be, Avventura, Berghut, K2, Lecomte, Mounteqshop en klimzalen Stordeur, Bleau, Wallstreet, De Dam, Terres Neuves, Alpamayo, Olympia en Klimkaffee.