Werking Klimschool 2017

Opleiding Outdoor Voorklimmen

In de klimschool opleiding OUTDOOR VOORKLIMMEN leer je alle technieken om zelfstandig veilig te klimmen op geëquipeerde rotsmassieven (rotsmassieven uitgerust met boorhaken). Indien je slaagt voor het evaluatiemoment, dan behaal je het KVB3 klimvaardigheidsbewijs.

 klimschool

Tijdens deze opleding worden ook de technieken voor het indoor klimmen (toprope en voorklimmen) aangeleerd. In de meeste klimzalen in Vlaanderen is een klimvaardigheidsbewijs verplicht om toegang te krijgen. Met je KVB3 toon je aan dat je over de nodige vaardigheden beschikt om indoor te gaan klimmen en outdoor op de Belgische klimmassieven.

Wanneer

De klimschool opleiding OUTDOOR VOORKLIMMEN begint in september 2017 en eindigt in juni 2018. Aansluitend kan je deelnemen aan verschillende stages (rotsklimmen of bergbeklimmen) in de Alpen. Meer info over de stages vind je op onze website of tijdens de opleiding.

Hoe verloopt de opleiding?

De deelnemers aan de opleiding worden ingedeeld in kleine groepen van 8 deelnemers. Per 2 deelnemers wordt er een begeleider (voorklimmer) voorzien. De groepsverantwoordelijke zorgt voor de praktische organisatie en de coördinatie. Al onze voorklimmers hebben de nodige getuigschriften en ervaring. De jeugdgroep bestaat uit 12 tot 17 jarigen. Vanaf 18 jaar tot 70 of ouder wordt je onderverdeeld bij de volwassenen.

De klimschool opleiding OUTDOOR VOORKLIMMEN bij de jeugd loopt over meerdere jaren waarbij rekening wordt gehouden met de maturiteit om zelfstandig te kunnen klimmen.

Voorwaarden tot deelname aan de BVLB klimschool

Om deel te nemen aan de BVLB - klimschool moet je

 • lid zijn van de Klim-en Bergsportfederatie (KBF) afdeling Bergsport Vlaams Brabant (BVLB). Inschrijven kan via de website van KBF www.klimenbergsportfederatie.be WORD LID . Kies als club BVLB (Bergsport Vlaams-Brabant) vzw.
 • Voor de jeugdgroep moet je op 31 december 2016 minstens twaalf jaar geworden zijn.

Het lidmaatschap van KBF houdt in dat je verzekerd bent, niet alleen tijdens de opleiding maar tijdens al onze clubactiviteiten, en ook als individuele bergsporter. Het geeft je ook toegang tot de Belgische klimmassieven.

Inschrijven in de BVLB klimschool kan vanaf 01.04.2017

Inschrijven gebeurt door je aan te melden met het elektronische formulier op onze website. Opgelet: De volwassenen groep is volzet, we nemen enkel nog inschrijvingen aan bij de jeugd.

Je krijgt dan snel een antwoord:

 • Ofwel wordt je inschrijving aanvaard en krijg je de betalingsgegevens.
 • Ofwel zit de klimschool al vol en zetten we je op de wachtlijst.

Inschrijving voor de opleiding geeft je recht op ervaren lesgevers, een cursus, een les in een klimzaal en gebruik van de klimtouwen tijdens de opleiding in de Ardennen.

Kostprijs

De kost voor de klimschool opleiding OUTDOOR VOORKLIMMEN is

 • € 150 voor alle deelnemers ouder dan 18 jaar (op 31.08.2017)
 • € 80 voor de jeugd (12 tot en met 17 jaar)

Dit inschrijvingsgeld dient voornamelijk voor vervanging en/of uitbreiding van het materiaal dat we gebruiken tijdens de klimschool (in hoofdzaak klimtouwen), de cursus, de huur van een klimzaal, drukwerk, enz... Gezien de bestemming ervan is het niet terugbetaalbaar bij eventuele afwezigheid.

Wat omvat de cursus?

Iedere deelnemer krijgt een beknopt boekje waarin de meest recente technieken van het rotsklimmen worden besproken: Klimuitrusting, touwen, knopen, zelfzekering, halvemast-zekering, touwcommando's en begrippen, standplaats maken, toprope installatie, afzeilen, afklimmen, karabinerkennis, opbergen touw, klimtechnieken, enz.

Verder:

 • 1 initiatieavond
 • 1 klimschool op een indoor klimmuur
 • 6 klimschooldagen op de Belgische rotsen (meestal op een zondag, bij uitzondering een zaterdag).
 • 2 dagen scholing ecologisch beheer van onze de massieven in ons beheer om deze te onderhouden. Deze twee dagen ( in maart en november) geven je een inzicht van wat een klimmassief en zijn onderhoud allemaal omvat en wat ecologisch rotsbeheer inhoudt.

Meer informatie over data en plaats van de initiatie en eerste klimschooldagen kan je hier vinden.

Noteer dat je op de klimschool op de klimmuur initiatieavond reeds in orde moet zijn met je lidgeld van de federatie en de betaling van de klimschool. En op de eerste cursusdag aan de rotsen dient iedere deelnemer over de volledige ondervermelde basisuitrusting te beschikken. Belangrijk: Zonder lidkaart en helm laten we je NIET toe op de rotsen.

Over welk materiaal moet je beschikken?

Deelnemers aan de cursus (behalve deelnemers in de jeugdgroep) moeten over een EIGEN basis klimuitrusting beschikken. Deze bestaat minimum uit:

 • een klimhelm
 • een klimgordel
 • 3 H.M.S karabiners en 1 safebiner (3 bewegingen om te openen- automatisch sluitend)
 • 3 gewone karabiners
 • 1 reverso
 • 1 bandlus van 60 cm
 • 1 bandlus van 120 cm
 • prusiktouwen van 6 mm diametermet 5m, 1.5m en 1m.
 • aan te bevelen: klimschoentjes

Uitleg over het materiaal wordt gegeven op de initiatieavond. Je kan ook materiaal bestellen die avond aan een gunstige prijs. Deze aanbieding geldt enkel die avond en enkel voor leden van de klimschool. Uiteraard is iedere deelnemer vrij zijn basismateriaal aan te kopen waar hij wil, maar het moet wel U.I.A.A en/of CE (EN)-gekeurd zijn.

Deelnemers in de jeugdgroep krijgen de mogelijkheid om tegen een waarborg van €100 voor de duur van het lopende klimschooljaar bovenvermelde klimuitrusting in bruikleen te krijgen van de club.

Aansluitend kan een 2de jaar klimschool worden gevolgd om onder begeleiding klimervaring op te doen en nieuwe technieken aan te leren.

Bergsportgroeten

Dirk Nieubourg
Coördinator klimmen